Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!
Hoş Geldiniz
Sn.

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

23-07-2023 18:58
Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
 

Buzdolabı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?  

  1. Buzdolabı Çeşitleri: Kullanım şeklinize ve ihtiyacınıza göre mini buzdolabı, gardırop tipi buzdolabı ya da alttan donduruculu buzdolabı gibi çeşitlerden hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermelisiniz.  
  2. Boyut ve Kapasite: Almak istediğiniz buzdolabı modelinin mutfağınızın ölçülerine uygun ve evde yaşayanlar için yeterli olup olmadığına emin olmalısınız.  
  3. Enerji Tüketimi ve Ses Seviyesi: Buzdolabı devamlı elektrik harcayan bir beyaz eşya. Bu yüzden enerji sınıfının tasarruf etmenize yardımcı olmasına ve ses seviyesinin sizi rahatsız etmeyecek düzeyde olmasına dikkat etmelisiniz.  
  4. Teknoloji: Tercih ettiğiniz buzdolabının besinleri uzun süre taze tutacak teknolojiye sahip olup olmadığını öğrenmelisiniz.  
  5. Ek Özellikler: Buzdolabının sahip olduğu ek özellikler de kullanım kolaylığı sağlar ve yaşam kalitenizi yükseltir. Bu nedenle buzdolabının ek alanlar sunması ve alan tasarrufu yapmanıza yardımcı olmasına dikkat etmelisiniz.  

 

Tercih Edeceğiniz Buzdolabında Hangi Özellikleri Aramalısınız?  

Buzdolabınızı yenilemenin zamanı geldiyse ya da ilk defa bir buzdolabı alacaksanız göz önüne almanız gereken birçok kriter mevcut.   

Günümüzdeki buzdolapları 10 yıl öncekilere göre çok daha gelişmiş teknolojilere sahip. Ayrıca çok daha farklı modeller var. Bu nedenle evinizin ihtiyacına özel bir buzdolabı bulma şansınız artık çok yüksek. Fakat teknolojinin gelişmesiyle bu süreçte bilinmesi gereken şeylerin sayısı da arttı. Bu yüzden buzdolabı seçerken dikkat edilmesi gerekenlere dair birçok detayı içeren bu rehber niteliğindeki kılavuzu hazırladık.  

Buzdolabı özelliklerinin sizin yaşam tarzınızla uyumlu olması ve günümüz koşullarına göre işlerinizi kolaylaştırması için şimdi, "Buzdolabı seçerken dikkat edilmesi gerekenler neler?” inceleyelim.  

 

Yaşam Tarzınıza Göre: Buzdolabı Çeşitleri  

"Hangi buzdolabını almalıyım?” sorusunun cevabını verirken yanıtlamanız gereken daha birçok soru var. Bunların en önemlileri; kullanım alışkanlıklarınız ya da evde yaşayan kişi sayısı. Bu noktada hangi buzdolabı tipinin size hitap ettiğini bulabilmek için şu sorularla başlayabilirsiniz:  

  • Derin dondurucu bölümünü mü, yoksa soğutucu kısmını mı daha sık kullanıyoruz? 
  • Hangi buzdolabı tipi, yaşam tarzımıza daha uygun? 
  • Hangi tür gıdaları daha fazla tercih ediyoruz? 
  • Mutfağımızda istediğimiz buzdolabı için yeterli alan var mı? 

 

Buzdolabı tipleri, dondurucunun nerede olduğuna göre üç farklı sınıfa ayrılır:  

Dondurucu Üstte Buzdolapları  

Geleneksel buzdolabı tipi olan dondurucu üstte buzdolapları, alt kısımlarında soğutucu kısmını barındırırlar. Bu tip buzdolapları, soğutucu bölmesini yoğun bir şekilde kullanıp derin dondurucuyu daha az kullanan evler için daha uygun olabilir.  

Dondurucu Altta Buzdolapları  

Diğer adıyla kombi tipi buzdolabı olarak bilinen dondurucu altta buzdolapları, pratik kullanımlarından ötürü son yıllarda revaçta. Dizaynları sayesinde dondurucu üstte buzdolaplarına kıyasla soğutucu bölümündeki sebzelik kısmına ve dondurucudaki her noktaya çok rahat bir şekilde erişim sunarlar.  

Gardırop Tipi Buzdolapları 

Gardırop tipi buzdolapları temel olarak çift kapılı buzdolabı ve dört kapılı buzdolabı olarak ikiye ayrılır. İki kapılı buzdolabı modelinde dondurucu sağda, dört kapılı olanlarda ise alt kısımda bulunur. Gardırop tipi buzdolapları, besinler için çok seçenekli saklama çözümleri sunmaları sebebiyle alışverişlerini daha nadir uzun aralıklarla yapan aileler için uygundur. Ayrıca yaz aylarından itibaren kış için sebze ve meyve stoğu yapanlar ya da derin dondurucudan çıkardıktan sonra hızlıca pişirmek üzere yemek bulunduranlar da gardırop tipi buzdolabının efektif dondurucu alanından rahatlıkla yararlanabilirler.  

 

Alanlar ve Birey Sayısına Göre: Boyut ve Kapasite  

Hangi buzdolabı tipinin sizin için uygun olduğunu bulduktan sonra boyut ve kapasiteye karar vermeniz sizi adım adım doğru seçeneğe yaklaştırır. Çünkü buzdolabı boyutları, kapasiteyi yani iç hacmi direkt olarak etkiler.   

Boyut ve kapasite gibi konuları düşünürken de mutfaktaki alanınızı ve evde yaşayan kişi sayısını göz önüne almanız gerekiyor. Buzdolapları boyutlarına üç farklı gruba ayrılıyor:  

 

Genişliği 70 cm ve Daha Küçük Olan Buzdolabı Çeşitleri 

Genişlikleri 47,5 ile 66 cm arasında değişen ve mini buzdolapları gibi küçük boyutlu çeşitleri kapsayan bu kategori, size 84-375 litre aralığında kapasite sunar. Genişlik olarak daha az yer kapladıkları için mutfağı küçük kişiler tarafından tercih edilir. Küçük boyutlu buzdolapları; çekirdek aileler, yalnız yaşayanlar, öğrenciler veya evde yemek yapmaya vakit bulamayan kişiler için uygun olabilir.  

 

Genişliği 70 - 80 cm Arasında Olan Buzdolabı Çeşitleri 

Orta boyutlu buzdolapları diyebileceğimiz bu çeşitlerin kapasiteleri 376-552 litre aralığında olur. Evlerde standart olarak buzdolabına ayrılan alanın ölçüsü de genellikle bu kategorideki buzdolaplarına göre belirlenir. Bu tarz buzdolaplarını yeni evli çiftler, yiyecekleri uzun süre saklamak istemeyen kişiler ya da çekirdek aileler rahatlıkla kullanabilir.  

 

Genişliği 80 cm ve Yukarısında Olan Buzdolabı Çeşitleri 

Genişliği 80 cm ve yukarısında olan buzdolapları çeşitlerinin iç hacmi, diğer buzdolabı tiplerine göre daha fazla olduğundan elbette mutfakta daha fazla yer kaplar. Fakat hem mutfağında yeterli alanı olan hem de gıdaları stok yapmak isteyen aileler için 80 cm genişliğiyle oldukça kullanışlı bir seçim olur.  

 

Bütçeye Göre: Enerji Tüketimi ve Ses Seviyesi  

Buzdolabı, eve alınan gıdaların tazeliğini korumak için durmaksızın çalışan bir beyaz eşyadır. Bu nedenle enerji tasarrufu konusunda özenli davranmak için buzdolabının enerji tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca gün içinde ya da geceleri buzdolabından gelen seslerin sizi ve ev sakinlerini rahatsız etmemesi için de buzdolabı ses seviyesi özellikle dikkat edilmesi gereken diğer bir konu.  

Enerji tüketim seviyesi, evde yer alan her beyaz eşya için son derece önemli bir detay. Üstelik enerji tüketimine dikkat etmek hem doğa hem de ev ekonomisi için çok daha kritik bir önem kazanmış durumda. Peki, buzdolabı ne kadar elektrik harcar? 

Buzdolabının dâhil olduğu enerji sınıfı ve sıcaklık ayarı, elektrik tüketimi konusunda belirleyici olur. Bu nedenle net bir sayı vermek mümkün olmasa da F enerji sınıfındaki orta boy bir buzdolabı bir günde ortalama 608 watt enerji harcar. Kısacası enerji tüketimi konusunda tasarruf etmek istiyorsanız alacağınız buzdolabının enerji sınıfına mutlaka dikkat etmelisiniz.  

Enerji sınıfı; buzdolaplarında A, B, C, D, E, F ve G olmak üzere yediye ayrılır. F sınıfından A’ya doğru ilerledikçe enerji tüketimi azalır ve tasarruf artar. A enerji sınıfı, en tasarruflu sınıftır.  

 

Düşük Ses Seviyesi ile Huzuru Deneyimleyin 

Evin ayrılmaz bir parçası olan buzdolaplarının ses seviyesi de en az enerji sınıfı kadar önemlidir. Yüksek sesle çalışan buzdolabı özellikle gün içerisinde odaklanmaya ihtiyaç duyduğunuz anda, geceleri ise uyku sırasında sizi rahatsız edebilir. Hayat kalitenizin böyle bir durumdan etkilenmemesi için tıpkı enerji sınıfında olduğu almak istediğiniz buzdolabının "ses seviyesi” ve "ses sınıfına” da dikkat edebilirsiniz.  

Buzdolabı ses seviyeleri genellikle 35 dbA ile 42 dbA aralığında bulunur. Ses sınıfı ise D ve A harfleri arasında ifade edilir. Örneğin 35 dbA yani B sınıfı bir buzdolabı size adeta bir konferans salonu sessizliğinde oldukça huzurlu bir kullanım olanağı sunacaktır.  

 

Gıdaların Tazeliği ve Hijyeni İçin: Buzdolabı Teknolojileri  

Buzdolabından temel beklenti, içindeki yiyecek ve içecekleri en taze şekilde en uzun süre muhafaza etmesidir. Ayrıca buzdolapları, bu temel beklentiye cevap vermesinin yanı sıra özel çözümler de sunar. Şimdi, buzdolabı satın alırken belirleyici olan bu teknolojileri incelemeye başlayalım. 

 

EverFresh+ Teknolojisi: Taze Meyve ve Sebzeler İçin  

EverFresh+ teknolojisi, bol vitaminli ve taze bir şekilde tüketmek istediğiniz meyve ve sebzeleri tam 30 güne kadar en iyi şekilde korur. Bu teknolojiye sahip buzdolapları, özel bir sebzelik tasarımına ve hava kanallarına sahip olur. Böylece bu teknoloji, hassas bir nem kontrolü sağlarken ideal şartlarda saklanan yiyeceklerin bozulmasını ve bayatlamasını erteler.   

Bu teknoloji sadece meyve ve sebzelerin tazeliğini muhafaza etmekle kalmaz, verimliliği de arttırır. Yine de elbette tam verim almak için meyve ve sebzeleri poşetten çıkarıp buzdolabına yerleştirmek gibi konulara dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatalım. 

 

Harvest Fresh Teknolojisi: Bol Vitaminli Sebze ve Meyveler İçin  

Toprakta yetişen her şey için güneş ışığının ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. HarvestFresh 3 ışık teknolojisi de buzdolabınızda 24 saatlik doğal gün ışığı döngüsünü simüle ederek meyve ve sebzelerin vitaminlerini çok daha uzun süre korur. Bu benzersiz ışık teknolojisi sayesinde meyve ve sebzelerden bol vitamin almakla kalmaz, aynı zamanda sağlıklı bir yaşam tarzının da keyfini çıkarırsınız.  

 

Mavi Işık Teknolojisi: Doğanın Tazeliğini Taşır 

Doğanın tazeliği ve enerjisi özellikle kent yaşamında en çok özlenen şeylerden biri. Bu içgörüyle geliştirilen ve doğanın tazeliğini buzdolanıza taşıyan Mavi Işık Teknolojisi sayesinde ise sebze ve meyveler tıpkı doğadaymış gibi ışık almaya devam eder. Bu ışığın dalga boyu, gıdaların C vitamini miktarını ve doğal tazeliklerini korumaya yardımcı olur. Böylece aldığınız meyve ve sebzelerin kısa sürede çürümesinden endişe duymazsınız.  

 

NeoFrost: Ferahlatan Teknoloji 

Buzdolabının dondurucu bölümünde bazı gıdalarda oluşan buzlanma ya da çeşitli nedenlerden oluşan istenmeyen kokular sizi rahatsız ediyor olabilir. Yenilikçi teknolojilerle geliştirilen Neo-Frost buzdolaplarında ise her iki istenmeyen duruma da çözüm vardır.  

Neo-Frost teknolojisine sahip olan buzdolaplarında soğutucu ve dondurucu bölümleri için iki ayrı sistem bulunur. Mavi Işık ve İyonizer teknolojisini buluşturan sistem, gıdaları ideal koşullarda saklamanıza yardım eder. Dondurucudaki gıdalarda buzlanma meydana gelmez, soğutucu ise her daim nemli ve serin kalır. Ayrıca soğutucu kısmında aktive olan Multi Flow Sistemi sayesinde her rafa ayrı hava üfler ve bu sayede ideal soğutma sağlanırken kokular da birbirine karışmaz.  

 

Kullanım Kolaylığı Sağlayan Ek Özellikler 

Buzdolabı seçerken dikkat edilmesi gereken tüm detayları paylaştık. Şimdi sıra, ekstra kullanım kolaylığı sağlayacak ve yaşam kalitenizi artırmanıza yardımcı olacak son teknolojilerde. 

 

FreshGuard Koku Önleme Sistemi: Kötü Kokularla Vedalaşın 

Yiyeceklerimizi sakladığımız buzdolabında kötü kokuları asla istemeyiz. Fakat gıdaları yanlış bölmede ve koşullarda saklamaktan dolayı buzdolabında istenmeyen kokular oluşabilir. Neyse ki FreshGuard Koku Önleme Sistemi, hoş olmayan koku oluşumunu hiçbir zararlı gaz ve kimyasal madde üretmeksizin %90’a kadar düşürür. Ozon (O3) gibi zararlı gaz üretmediği için de bu sistemin sık sık ya da kısa süreliğine çalıştırılması çevre için olumsuz bir durum yaratmaz.   

 

Joker Özelliği: İhtiyaçlarınıza Göre  

Bir buzdolabı hayal edin; ihtiyaçlarınıza göre şekilleniyor ve beklentilerinize göre çözüm sunuyor. İşte, bu tip buzdolaplarına akıllı buzdolabı diyoruz. Bazı Beko buzdolabı modellerinde bulunan Joker özelliği, tek tuşla ister dondurucu ister soğutucu olabilen Joker bölmesi sayesinde ihtiyacınıza göre bir depolama çözümü sunar. Üstelik bölmedeki elektronik gösterge sayesinde sıcaklık değerlerini -24°C ile +10°C arasında isteğinize göre ayarlayabilirsiniz. Yani Joker bölmesi, seçiminize bağlı olarak soğutucu ya da dondurucu özelliğine geçiş yaparak buzdolabınız içinde ek bir alan yaratmanızı sağlar.  

 

Kahvaltılık 0 Derece Bölmesi: Detaylar Hayatı Güzelleştirir 

Size ek bir saklama alanı sunan buzdolabı özelliklerinden biri de kahvaltılık 0 derece bölmesi. Bu özel bölme; kahvaltılıklar, şarküteri ürünleri ya da akşama pişirmek için dondurucudan çıkardığınız et gibi birçok gıdayı saklamanıza imkân verir. Tüm bu gıdaları minimum sıcaklıkta saklayarak uzun süre tazeliklerini korumanızı sağlar.  

 

Otomatik Buz Makinesi: Buzunuz Her Zaman Hazır 

Tam da ihtiyaç duymuşken evde buz kalmadığını fark etmeyi hiçbirimiz istemeyiz. Bu tatsız durum sık sık başınıza geliyorsa Otomatik Buz Makinesi teknolojisini keşfetmenizi öneririz. Otomatik Buz Makinesi, su tankı dolu olduğu sürece otomatik olarak buz üretir. İçerisinde bulunan özel fan sistemi sayesinde 120 dakika içinde 1.5 kg’ye kadar buz sağlayabilir. Size ise sadece su tankını doldurmak ve anın tadını çıkarmak kalır.  

 

Tatil Modu: Tatildeyken Gıdalarınız İdeal Şekilde Saklanır 

Tatile çıkarken buzdolabınızın fişe takılı halde çok enerji harcadığından endişeleniyor olabilirsiniz. Fakat tatil fonksiyonu, fazla enerji tüketimini önleme özelliğiyle bu endişenizi ortadan kaldırır. Seyahate çıkmadan önce soğutucu bölümünde yiyecek bırakmayıp tatil modunu aktive ederek sadece dondurucu bölümündeki gıdaları soğutmaya devam edebilirsiniz. Böylelikle siz tatilde enerji tasarrufu yaparken dondurucudaki gıdalar tazelikle saklanmış olur.  

 

Eco-Fuzzy: Bir Tuşla Enerji Tasarrufu  

Enerji tasarrufu denildiği zaman hayatı kolaylaştıran Beko teknolojileri her zaman beklentilerinizin karşılığını verir. Bir süre için evden uzaklaştığınız zamanlarda Hızlı Dondur düğmesine bastığınızda Eco-Fuzzy Fonksiyonu devreye girer. Bu fonksiyonla beraber "ekonomik kullanım göstergesi” yanar ve buzdolabı en az 6 saat ekonomik modda çalışmaya başlar. Böylece buzdolabınız en ekonomik seviyede çalışarak standart halinden çok daha az enerji harcar.  

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.